Oslo Kommunes budsjettforslag 2022: En million til Safemuse residensordning

September 22, 2021
Residensartisten Mai Khoi skal spille på Cafeteatret i 2022. Foto: mai-khoi.com

EN GLEDENS DAG

I ettermiddag ble Oslo Kommunes budsjettforslag for 2022 endelig lagt frem, og gleden var stor da Safemuse mottok beskjeden om byrådets innstilling på en million kroner til etablering og drift av residensordning i Oslo for truede, forfulgte og sensurerte kunstnere, i samarbeid med Nordic Black Theatre. 

Safemuse setter kunstnerisk ytringsfrihet på dagsorden gjennom ulike prosjekter og samarbeid. Arbeidet med å etablere en fast trygg residens i Oslo har pågått over lang tid og prosjektet vil støtte opp under den frie kunsten ved å skape trygge arbeidssteder for truede og forfulgte kunstnere fra hele verden. I tillegg vil prosjektet underbygge målet om Oslo som en internasjonal by med lokal forankring og bidra til kunst- og kulturlivet lokalt og nasjonalt.

Daglig leder i Safemuse, Jan Lothe Eriksen. Foto: Even Finsrud / Musikk-Kultur

“Dette er jo helt strålende!” utbrøt Jan Lothe Eriksen, daglig leder i Safemuse, etter å ha mottatt nyheten om budsjettforslaget. “Etter flere års arbeid for å få dette til ser vi nå stor forståelse og entusiasme hos politisk ledelse i Oslo kommune for Safemuse sitt arbeid. Med dette vil vi i samarbeid med Nordic Black Theater og andre gode støttespillere gi hardt prøvede og truede kunstnere rundt i verden unike muligheter til å arbeide i fred for sensur og forfølgelse, i samarbeid med kunstnere i Oslo. Oslo-publikummets møte med disse kunstnerne vil også gi en mulighet til å skape større forståelse for betydningen av kunstnerisk ytringsfrihet og kunstens rolle i samfunnet.”

‘Historias’ nominated to Gullsekken 2021 award

About us Support us ‘Historias’ nominated to Gullsekken 2021 award Foto: Kristian Glomnes / Seanse Earlier this month, ‘Historias’ was selected as one of the nominees to the cultural award Gullsekken 2021 for the category Best Tour Production. Together with Piero Issa, Jon Tombre, Fahil Anweri, Even Børsum and Nicolai Lopez, Safemuse’s resident artist Carlos Catun (aka.

‘Historias’ nominated to Gullsekken 2021 award Foto: Kristian Glomnes / Seanse Earlier this month, ‘Historias’ was selected as one of the nominees to the cultural award Gullsekken 2021 for the category Best Tour Production. Together with Piero Issa, Jon Tombre, Fahil Anweri, Even Børsum and Nicolai Lopez, Safemuse’s resident artist Carlos Catun (a

‘Historias’ nominated to Gullsekken 2021 award Foto: Kristian Glomnes / Seanse Earlier this month, ‘Historias’ was selected as one of the nominees to the cultural award Gullsekken 2021 for the category Best Tour Production. Together with Piero Issa, Jon Tombre, Fahil Anweri, Even Børsum and Nicolai Lopez, Safemuse’s resident artist Carlos Catun (a...

Iranian composer Mehdi Rajabian risks rearrest after album release

About us Support us Iranian composer Mehdi Rajabian risks rearrest after album release Photo: Wikipedia Commons – No power can stop the freedom of music Iranian composer and musician Mehdi Rajabian spent ten months in his basement in Iran where he worked on his most recent musical project, the album ‘Coup of Gods’. For many

Iranian composer Mehdi Rajabian risks rearrest after album release Photo: Wikipedia Commons – No power can stop the freedom of music Iranian composer and musician Mehdi Rajabian spent ten months in his basement in Iran where he worked on his most recent musical project, the album ‘Coup of Gods’. For many

Iranian composer Mehdi Rajabian risks rearrest after album release Photo: Wikipedia Commons – No power can stop the freedom of music Iranian composer and musician Mehdi Rajabian spent ten months in his basement in Iran where he worked on his most recent musical project, the album ‘Coup of Gods’. For many ...

A Conversation with Maryam Sharifi

About us Support us THE SOLIDARITY CONFERENCE 2021: A conversation with Maryam Sharifi In a conversation with Safemuse’s Akari Izumi Kvamme, Maryam Sharifi shared her experiences and reflections as an Afghani woman and cultural activist. Photo: Ortenheim Photography. Earlier this month, the Norwegian Peoples Aid Solidarity Youth’s annual conference took place on the island of

THE SOLIDARITY CONFERENCE 2021: A conversation with Maryam Sharifi In a conversation with Safemuse’s Akari Izumi Kvamme, Maryam Sharifi shared her experiences and reflections as an Afghani woman and cultural activist. Photo: Ortenheim Photography. Earlier this month, the Norwegian Peoples Aid Solidarity Youth’s annual conference took place o

THE SOLIDARITY CONFERENCE 2021: A conversation with Maryam Sharifi In a conversation with Safemuse’s Akari Izumi Kvamme, Maryam Sharifi shared her experiences and reflections as an Afghani woman and cultural activist. Photo: Ortenheim Photography. Earlier this month, the Norwegian Peoples Aid Solidarity Youth’s annual conference took place o...

In solidarity with Afghanistan

About us Support us IN SOLIDARITY WITH AFGHANISTAN Demonstrators gathered outside the Norwegian Ministry of Foreign Affairs. Photo: Soraia Khawari AN APPEAL FROM THE SAFEMUSE CHAIR OF THE BOARD On Saturday 11th of September 2021, Safemuse attended a demonstration outside the Norwegian Ministry of Foreign Affairs following the political overturn and seizure of Kabul by

IN SOLIDARITY WITH AFGHANISTAN Demonstrators gathered outside the Norwegian Ministry of Foreign Affairs. Photo: Soraia Khawari AN APPEAL FROM THE SAFEMUSE CHAIR OF THE BOARD On Saturday 11th of September 2021, Safemuse attended a demonstration outside the Norwegian Ministry of Foreign Affairs following the political overturn and seizure of Kabul b

IN SOLIDARITY WITH AFGHANISTAN Demonstrators gathered outside the Norwegian Ministry of Foreign Affairs. Photo: Soraia Khawari AN APPEAL FROM THE SAFEMUSE CHAIR OF THE BOARD On Saturday 11th of September 2021, Safemuse attended a demonstration outside the Norwegian Ministry of Foreign Affairs following the political overturn and seizure of Kabul b...

Gladnyhet: En million kroner til residensordning i Oslo

About us Support us Oslo Kommunes budsjettforslag 2022: En million til Safemuse residensordning Residensartisten Mai Khoi skal spille på Cafeteatret i 2022. Foto: mai-khoi.com EN GLEDENS DAG I ettermiddag ble Oslo Kommunes budsjettforslag for 2022 endelig lagt frem, og gleden var stor da Safemuse mottok beskjeden om byrådets innstilling på en million kroner til etablering

Oslo Kommunes budsjettforslag 2022: En million til Safemuse residensordning Residensartisten Mai Khoi skal spille på Cafeteatret i 2022. Foto: mai-khoi.com EN GLEDENS DAG I ettermiddag ble Oslo Kommunes budsjettforslag for 2022 endelig lagt frem, og gleden var stor da Safemuse mottok beskjeden om byrådets innstilling på en million kroner til etabl

Oslo Kommunes budsjettforslag 2022: En million til Safemuse residensordning Residensartisten Mai Khoi skal spille på Cafeteatret i 2022. Foto: mai-khoi.com EN GLEDENS DAG I ettermiddag ble Oslo Kommunes budsjettforslag for 2022 endelig lagt frem, og gleden var stor da Safemuse mottok beskjeden om byrådets innstilling på en million kroner til etabl...

Announcement: New staff member in Safemuse

About us Support us NEW STAFF MEMBER AT SAFEMUSE Photo: Kristoffer Archetti Stølen MEET OUR NEW TEAM MEMBER We are glad to announce that Akari Izumi Kvamme is the newest member to the Safemuse team!   Akari holds a BA in political science from the University of British Columbia in Canada and a MSc in international

NEW STAFF MEMBER AT SAFEMUSE Photo: Kristoffer Archetti Stølen MEET OUR NEW TEAM MEMBER We are glad to announce that Akari Izumi Kvamme is the newest member to the Safemuse team!   Akari holds a BA in political science from the University of British Columbia in Canada and a MSc in international

NEW STAFF MEMBER AT SAFEMUSE Photo: Kristoffer Archetti Stølen MEET OUR NEW TEAM MEMBER We are glad to announce that Akari Izumi Kvamme is the newest member to the Safemuse team!   Akari holds a BA in political science from the University of British Columbia in Canada and a MSc in international ...

SAFE HAVENS & FREEDOM TALKS – MOVING ON

About us Support us SAFE HAVENS & FREEDOM TALKS – MOVING ON Photo Credit: Fredrik Elg Safe Havens & Freedom Talks is now established as a new Swedish NGO, with Safemuse as fiscal sponsor, or step stone for the build-up of the new organization. The now well-established international conference initiative Safe Havens is moving into

SAFE HAVENS & FREEDOM TALKS – MOVING ON Photo Credit: Fredrik Elg Safe Havens & Freedom Talks is now established as a new Swedish NGO, with Safemuse as fiscal sponsor, or step stone for the build-up of the new organization. The now well-established international conference initiative Safe Havens is moving into

SAFE HAVENS & FREEDOM TALKS – MOVING ON Photo Credit: Fredrik Elg Safe Havens & Freedom Talks is now established as a new Swedish NGO, with Safemuse as fiscal sponsor, or step stone for the build-up of the new organization. The now well-established international conference initiative Safe Havens is moving into ...

Safe Havens Global Stream 2020

About us Support us Safe Havens Global Stream 2020: A BROAD VARIETY OF ARTISTIC INTERVENTIONS Safe Havens is a once-a-year conference opportunity where arts and human rights activists share and use their experience. This year organized as a two-stage series of online seminars under the title Safe Havens Global Stream. Prioritising artists, smaller organisations and

Safe Havens Global Stream 2020: A BROAD VARIETY OF ARTISTIC INTERVENTIONS Safe Havens is a once-a-year conference opportunity where arts and human rights activists share and use their experience. This year organized as a two-stage series of online seminars under the title Safe Havens Global Stream. Prioritising artists, smaller organisations and

Safe Havens Global Stream 2020: A BROAD VARIETY OF ARTISTIC INTERVENTIONS Safe Havens is a once-a-year conference opportunity where arts and human rights activists share and use their experience. This year organized as a two-stage series of online seminars under the title Safe Havens Global Stream. Prioritising artists, smaller organisations and ...

Safemuse Artist Touring High Schools

About us Support us SAFEMUSE RESIDENCE ARTIST TOURING HIGH SCHOOLS  Nicolai López and Carlos “Gato” David Catun Quintana. Photo: Kristian Glomnes/SEANSE Safemuse residence artist, Guatemalan break dancer Gato (Carlos Catun), together with colleagues Nicolai López and Piero Issa, just finished their premiere DKS (Den kulturelle skolesekken) tour in Trøndelag, “BBoy for life”. The production, a combination

SAFEMUSE RESIDENCE ARTIST TOURING HIGH SCHOOLS  Nicolai López and Carlos “Gato” David Catun Quintana. Photo: Kristian Glomnes/SEANSE Safemuse residence artist, Guatemalan break dancer Gato (Carlos Catun), together with colleagues Nicolai López and Piero Issa, just finished their premiere DKS (Den kulturelle skolesekken) tour

SAFEMUSE RESIDENCE ARTIST TOURING HIGH SCHOOLS  Nicolai López and Carlos “Gato” David Catun Quintana. Photo: Kristian Glomnes/SEANSE Safemuse residence artist, Guatemalan break dancer Gato (Carlos Catun), together with colleagues Nicolai López and Piero Issa, just finished their premiere DKS (Den kulturelle skolesekken) tour ...

Safe Havens Global Stream November 11.-13. 2020

About us Support us Safe Havens Global Stream November 11.-13. 2020 Julie Ofelia Østrem Ossum and Mai Khoi will perform during the conference Safe Havens Global Stream Safe Havens Conference is starting up tomorrow: Safe Havens Global Stream – with more than 150 participants from all over the world! This year the annual Safe Havens

Safe Havens Global Stream November 11.-13. 2020 Julie Ofelia Østrem Ossum and Mai Khoi will perform during the conference Safe Havens Global Stream Safe Havens Conference is starting up tomorrow: Safe Havens Global Stream – with more than 150 participants from all over the world! This year the annual Safe Havens

Safe Havens Global Stream November 11.-13. 2020 Julie Ofelia Østrem Ossum and Mai Khoi will perform during the conference Safe Havens Global Stream Safe Havens Conference is starting up tomorrow: Safe Havens Global Stream – with more than 150 participants from all over the world! This year the annual Safe Havens ...